Ile białka należy spożywać każdego dnia?

bialko

Białka to rodzaj składników odżywczych, które pomagają nam szybko poczuć się sytym, a tym samym uniknąć przejadania się. Powinny one stanowić część zrównoważonej diety, ponieważ organizm potrzebuje innych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Białko pomaga również zwiększyć wydatkowanie energii w organizmie. Organizm potrzebuje więcej energii, aby je strawić.

Białka pochodzenia zwierzęcego.

Eksperci zalecają spożywanie białek zwierzęcych, zwłaszcza ryb. Zaleca się spożywanie tłustych ryb, ponieważ, tak jak w przypadku łososia, dostarczają one prawie 25 g białka na 150 g produktu. Oprócz wysokiej jakości białka, tłuste ryby dostarczają zdrowych tłuszczów Omega 3, minerałów i witamin. Spożywanie mięsa dostarcza również organizmowi odpowiedniej ilości białka. Najlepsze są białe mięsa, takie jak indyk lub kurczak. Około 150 gramów mięsa z kurczaka dostarcza około 25 gramów białka. Mięso białe jest mniej kaloryczne i zawiera mniej tłuszczu niż mięso czerwone, dlatego też jest bardziej godne polecenia.

Zadbaj o urodę i zdrowie twarzy z fachowymi poradami pod adresem https://twarz.pl.

Produkty mleczne.

Produkty mleczne, takie jak ser czy mleko, zawierają duże ilości białka, ale dostarczają organizmowi dużo tłuszczu, dlatego powinny być spożywane z umiarem. Najlepiej jest wybierać odtłuszczone produkty mleczne, ponieważ zawierają one znacznie mniej tłuszczu i są pożywne. Jeśli chodzi o sery, najbardziej wskazane są twarogi i sery świeże.

Jajka.

Jajka są bardzo zdrowym źródłem białka. Białka jaj zawierają najwięcej białka, dlatego są najlepsze do spożycia. Jeśli nie chcesz spożywać tłuszczów i węglowodanów, lepiej zrezygnuj z żółtka i wybierz białko.

Białka roślinne.

Oprócz białka zwierzęcego, wysokiej jakości białko można znaleźć również w pokarmach roślinnych. Najlepszą cechą tego rodzaju białka jest to, że prawie nie zawiera tłuszczu, jest bogate w błonnik i witaminy. Idealnie byłoby, gdyby połowa spożywanych białek była pochodzenia zwierzęcego, a druga połowa roślinnego. Białka roślinne zawierają pełne ziarna, takie jak owies i pszenica. Najbardziej polecana jest jednak quinoa, która dostarcza prawie 10 gramów białka na 50 gramów produktu. Nasiona roślin strączkowych to kolejny pokarm roślinny, który dostarcza organizmowi wysokiej jakości białka. Oprócz soczewicy i ciecierzycy, ziarna soi dostarczają około 24 g białka na 70 g produktu.

Nie należy również zapominać o orzechach. Zaleca się spożywanie garści w środku poranka, ponieważ są one bardzo sycące i dostarczają organizmowi sporej ilości białka. Dużym problemem jest to, że są one bardzo kaloryczne, dlatego zaleca się spożywanie ich z umiarem i bez przesady. Najwięcej białka dostarczają orzeszki ziemne, migdały i pistacje. Oprócz białka, wszystkie one dostarczają dużej ilości składników odżywczych, takich jak minerały i błonnik. Dostarczają one również organizmowi dużej ilości energii, dlatego też zaleca się ich spożywanie przed jakimkolwiek wysiłkiem fizycznym.